Wat is Bitcoin?

In de originele whitepaper beschrijft Bitcoin’s uitvinder Satoshi Nakamoto het als “A Peer-to-Peer Electronic Cash System”. Dit is naar onze mening nog steeds de meest accurate en duidelijke definitie van Bitcoin.

Bitcoin is changing the way people think about money.

Bekijk snel:

Wat is Bitcoin?

Bitcoin, aangeduid met de ticker BTC (soms XBT) is de eerste decentrale digitale valuta. Hiermee maakte Bitcoin het als allereerst mogelijk om zonder tussenkomst van een derde online betalingen te verrichten (ook wel Peer-to-Peer betalingen). Bitcoin staat zowel voor de digitale munt als de software die is ontworpen om deze bruikbaar te maken. Bitcoin is in 2009 geimplementeerd. De implementatie is verzorgt door Satoshi Nakamoto. De identiteit van Satoshi Nakamoto is tot op de dag van vandaag onduidelijk, maar hij (of zij) wordt gezien als de schepper van Bitcoin, zijn naam word nu gebruikt om kleinere hoeveelheden van BTC aan te duiden, 1 BTC bestaat uit 100 miljoen Satoshi (SAT).

Bitcoin kopen

Met de dag komen er meer BTC in- en verkooppunten bij. Wij adviseren om enkel bij bewezen betrouwbare aanbieders te kopen. Via de onderstaande exchanges kan je met fiat (bijvoorbeeld Euro of US Dollar) BTC kopen.

 • Bitstamp
 • Kraken
 • Coinbase
 • Anycoindirect
 • Bitonic
 • BTCDirect

Bitcoin Wallet

Na aankoop op een exchange zal de door jou gekochte BTC op de exchange staan. Dit betekend dat zowel jij als de exchange toegang heeft tot jouw BTC. Wanneer je een eigen wallet aanschaft heb jij als enige toegang. Hieronder een selectie van betrouwbare BTC wallets. Lees de reviews en kies welke het beste past bij jouw situatie.

 • Ledger Nano S Hardware Bitcoin wallet (offline)
 • Trezor Bitcoin wallet (offline)
 • Coinbase (online / gratis)
 • Litebit Bitcoin wallet
 • Strongcoin

Technologie achter Bitcoin

Bitcoin functioneert dankzij de Blockchain. De Blockchain is te vergelijken met een grootboekrekening in het geval van Bitcoin houd deze bij hoeveel BTC iedereen in het netwerk bezit. Hierbij is het van groot belang dat Bitcoin decentraal is, want daardoor staat de meest recente versie van het grootboek op elke computer in het netwerk. Het gevolg hiervan is dat het onmogelijk of niet rendabel is om een Bitcoin te vervalsen. Nog een belangrijk element van het grootboek achter Bitcoin is dat alle partijen in het netwerk anoniem zijn. Elk adres staat weergegeven als een lange tekenreeks deze reeksen worden hashfuncties genoemd (hash). Deze hashfunctie bevat op geen enkele manier jouw identiteit, maar toch zal deze hash geen volledige anonimiteit geven. Wanneer je BTC koopt bij een verkooppunt dat jouw identiteit gegevens bezit, denk hierbij aan bankgegevens wanneer je betaald met iDeal, dan is het mogelijk om jouw identiteit te koppelen aan een Bitcoin adres. Veelal zal dit natuurlijk geen probleem zijn. Als je echter volledig anoniem wilt betalen met Bitcoin zul je een diep begrip moeten hebben van de achterliggende principes of kan je gebruik maken van alternatieve privacy munten zoals Monero (XMR) of Verge (XVG).

Bitcoin hard forks

Wanneer je de lijst met verschillende cryptocurrency bekijkt zal het opvallen dat er meerdere coins zijn die de naam Bitcoin dragen. Deze komen veelal voort uit hard forks, ook wel coin splits. De naam zegt het al, in essentie ontstaan er vanuit 1 coin 2 coins. Deze coins delen de geschiedenis uit de Blockchain tot op de dag van de hard fork en na deze datum zijn het 2 unieke munten met beide een eigen Blockchain. Om deze reden ontvang je ook evenveel coins van de nieuw ontstane munt als je van Bitcoin in bezit hebt op de dag van de fork. De nieuwe coin zal nieuwe eigenschappen bezitten die de initiatiefnemers belangrijk vinden. De meest bekende coin split van Bitcoin is Bitcoin Cash (BCH), BCH komt volgens een deel van de Bitcoin community, waaronder Roger Ver eigenaar van bitcoin.com, dichter bij de orginele visie van Bitcoin. Andere bekende coin splits zijn Bitcoin Gold (BTG) en de controversiele tot op de dag van vandaag niet uitgevoerede Segwit2x (B2X).

Wat zijn de voor- en nadelen van Bitcoin?

 • Naamsbekendheid, eerste en meest bekende cryptocurrency;
 • Schaarste, de totale oplage van Bitcoins is gelimiteerd tot 21 miljoen stuks;
 • Decentraal, binnen de regels van Bitcoin is er geen mogelijkheid tot fraude;
 • Opensource, de Bitcoin code is opensource, dit betekend dat een ieder de code kan inzien en verbeteren. Het netwerk besluit of een aanpassing daadwerkelijk draagvlak heeft.

Wat zijn de nadelen van Bitcoin t.o.v. andere crypto valuta?

 • Niet geheel anoniem, het gevaar hier is dat veel mensen de waan hebben dat een Bitcoin transactie anoniem is. Dit is niet onjuist, maar in veel gevallen kan jouw identiteit toch gelinked worden aan een Bitcoin adres door het spoor te volgen dat je hebt achtergelaten tijdens de aanschaf van BTC;
 • Traag, waar BTC transacties in het verleden geprezen werden voor de snelle transactietijd zijn er nu vele alternatieven die vele malen sneller zijn een sneller alternatief voor BTC is bijvoorbeeld LiteCoin (LTC);
 • Ecologische voetafdruk, op het moment van schrijven kost het minen van Bitcoin per jaar ongeveer net zoveel stroom als de totale jaarlijkse energie consumptie van Denemarken.

Veelgestelde vragen

Wat is Bitcoin?
Bitcoin is het eerste decentrale peer-to-peer netwerk dat gebruikt kan worden voor betalingen. Dit netwerk wordt aangedreven door de gebruikers van Bitcoin en heeft geen eigenaar. Er zijn voor BTC transacties geen banken of andere tussenpersonen nodig.

Hoe komt de Bitcoin prijs tot stand en waarom is deze zo hard gestegen?
Zoals met alles in de economie is de BTC prijs gebaseerd op vraag en aanbod. Hiernaast is het belangrijk dat de totale hoeveelheid Bitcoins gelimiteerd is tot 21M stuks. Hoe meer BTC gebruikt wordt destemeer vraag er komt naar BTC, dit in combinatie met de gelimiteerde oplage zal ervoor zorgen dat de prijs omhoog blijft gaan.

Kunnen winkels Bitcoin accepteren?
Technisch gezien wel, maar veel winkeliers durven dit nog niet. De hoofdreden hiervoor is veelal de volatiliteit van Bitcoin, hoewel de waarde over de tijd enkel is gestegen is er zo nu en dan ook een correctie. Coinbase en andere beschikken wel over oplossingen voor winkels om Bitcoins te accepteren. Deze oplossingen nemen het factureren en boekhouden uit handen. Dit stopt de crypto community niet om de digitale valuta daadwerkelijk besteedbaar te maken. Een mooi project is TENX (PAY), zij zetten zich in om crypto currency overal en ten aller tijden besteedbaar te maken. Hiervoor hebben zij een ware crypto currency credit card gelanceerd.

Hoe kan ik Bitcoin vertrouwen?
Bitcoin’s technologie is gebaseerd op de drie pilaren van technologische vrijheid:
1. Peer-to-Peer technologie, dit zorgt ervoor dat er geen tussenpersoon nodig is;
2. Decentralizatie, het netwerk is eigenaar van Bitcoin er is geen centrale macht die aan de touwtjes trekt;
3. Opensource-software, zorgt ervoor dat een ieder de code achter Bitcoin kan inzien en zelfs kan proberen te verbeteren.
Deze combinatie zorgt ervoor dat Bitcoin een volledig eerlijk en betrouwbaar systeem is.

Is Bitcoin legaal?
Bitcoin is legaal in het grootste deel van de wereld, echter is er een klein aantal landen die het gebruik van Bitcoin hebben verbannen. Het is altijd de moeite waard om de lokale regelgeving te checken.

Disclaimer: dit artikel is geen garantie voor de toekomst van Bitcoin (BTC) of investeringsadvies, zoals altijd DYOR (do your own research) en investeer met een gezond verstand.

Wat is Bitcoin?
3.9 (77.14%) 7 votes

Geef een reactie