Wat is Bitcoin Cash?

Bitcoin Cash, aangeduid met de ticker BCH (soms BCC) is op 1 augustus 2017 ontstaan vanuit een hard fork (coin split) van Bitcoin (BTC). Deze coin split vond plaats omdat er verdeeldheid heerste binnen de Bitcoin community. Een deel van de community is van mening dat de schaalbaarheid van Bitcoin een grote bedreiging vormde voor het succes van Bitcoin. Bitcoin Cash is dan ook ontstaan vanuit de zorgen omtrent de schaalbaarheid van Bitcoin. Satoshi Nakamoto, de schepper van Bitcoin beschreef zijn creatie als “A Peer-to-Peer Electronic Cash System”. Volgens het Bitcoin Cash kamp heeft Bitcoin problemen om deze belofte waar te maken. De dermate hoge transactie kosten en lange wachttijden maken het niet onbruikbaar als betaalmiddel. Bitcoin Cash is de upgrade die dit probleem oplost.

“Bitcoin Cash is Bitcoin” – Bitcoin.com

Bekijk snel:

Wat is Bitcoin Cash?

Bitcoin Cash lijkt sterk op Bitcoin. Het grote verschil is dat de blocksize van Bitcoin gelimiteerd is op 1MB met 1 block per 10 minuten. Dit staat gelijk aan 2000 transacties per block (10 minuten). Door de extreme toename in populariteit van Bitcoin worden er veel meer dan 2000 transacties per 10 minuten aangevraagd. Dit zorgt voor enorme vertragingen en een explosieve stijging van de transactiekosten (vraag & aanbod). Volgens Bitcoin Cash aanhangers maakt dit Bitcoin onbruikbaar als betaalmiddel. De Bitcoin Cash blockchain is hetzelfde als de Bitcoin (core) blockchain, maar dan met een upgrade van de blokgrootte (8MB). Hierdoor is het mogelijk om meer betalingen per 10 minuten uit te voeren waardoor BCH sneller, goedkoper en hiermee meer gebruiksvriendelijk is dan Bitcoin.

Het wezenlijke verschil tussen Bitcoin Cash en Bitcoin Core zit in de blocksize limiet. De limiet van Bitcoin cash is 8MB, dit is 8 keer zo groot dan de limiet van Bitcoin. Hierdoor kan je met Bitcoin Cash sneller en goedkoper transacties verrichten.

Waarom is Bitcoin Cash ontstaan?

Het idee is ontstaan op 20 juli 2017 met het Bitcoin Improvement Proposal (BIP) 91. Dankzij BIP 91 ontstonden hevige discussie in de Bitcoin community. Het belangrijkste punt dat werd gemaakt was dat als BIP 91 werd doorgevoerd zonder de maximale blocksize te verhogen dat dit de visie en ideologie achter Bitcoin zou doen verwateren. Het doorvoeren van BIP 91 zou namelijk het oplossen van het Bitcoin schaalbaarheid probleem verder vertragen. Bitcoin zou na dit evenement enkel interessant zijn als een investering en niet meer voor wat het orgineel bedoeld is “A Peer-to-Peer Electronic Cash System”. Een deel van de community vond dit onacceptabel en opperde het idee voor de Bitcoin Cash hard fork (coin split).

Wat is een coin split?

De naam zegt het al, in essentie ontstaan er vanuit 1 coin 2 coins. Deze coins delen de geschiedenis uit de Blockchain tot op de dag van de hard fork en na deze datum zijn het 2 unieke munten. Na de hard fork hebben beide een eigen Blockchain. Om deze reden ontvang je een evenredig aantal coins van de nieuw ontstane munt als je de orginele munt in bezit hebt op de dag van de fork. Als je op 1 augustus 2,5 BTC bezat ontving je ook 2,5 BCH. De nieuwe coin zal nieuwe eigenschappen bezitten die de initiatiefnemers belangrijk vinden. De BCH coin split (hard fork) komt volgens een deel van de Bitcoin community, waaronder Roger Ver eigenaar van bitcoin.com, dichter bij de orginele visie van Bitcoin dan Bitcoin zelf. Andere bekende coin splits zijn Bitcoin Gold (BTG) en de controversiele tot op de dag van vandaag niet uitgevoerede Segwit2x (B2X).

Hoe kan ik BCH kopen?

Met de dag komen er meer BCH (BCC) in- en verkooppunten bij. Wij adviseren om enkel bij bewezen betrouwbare exchanges te handelen. Via de onderstaande exchanges kan je met fiat (Euro of US Dollar) BCH kopen.
– Kraken
– Coinbase
– LiteBit
– Anycoindirect
– Bitonic
– BTCDirect

Bitcoin Cash wallets

Na aankoop op een exchange zal de door jou gekochte BCH op de exchange staan. Dit betekend dat zowel jij als de exchange toegang heeft tot jouw BCH. Dit kan je oplossen door een eigen wallet aan te schaffen, dan heb jij als enige toegang. Hieronder vind je een selectie van betrouwbare BCH wallets. Wij adviseren om je coins zoveel mogelijk in eigen beheer te hebben, in de cryptocurrency wereld is beveiliging een serieuze zaak.

– Ledger Nano S Hardware Bitcoin wallet (offline)
– Trezor Bitcoin wallet (offline)
– Coinbase (online / gratis)
– Litebit Bitcoin wallet

Technologie achter Bitcoin Cash

Bitcoin Cash functioneert net als Bitcoin dankzij de blockchain erachter. De blockchain is vergelijkbaar met een grootboekrekening die bijhoud wie er welke hoeveelheid BCH bezit. Beide coins zijn vrijwel identiek en de essentie is dat het een decentraal peer-to-peer betaalsysteem is. Met Bitcoin Cash is the mogelijk om betalingen uit te voeren zonder tussenkomst van een bank of een derde. Het decentrale aspect zorgt ervoor dat er geen plek is voor fraude. Alle computers in het netwerk beschikken over de laatste kopie van de blockchain waardoor het onmogelijk is om hier malifide veranderingen in aan te brengen. BCH adressen worden net als bij Bitcoin weergegeven als hashfuncties (hash) dit is een lange reeks van tekens. Deze hashfuncties zijn niet direct te linken aan jouw identiteit, toch is het voor bepaalde instanties te achterhalen wie de eigenaar is van een hash. Dit omdat in veel gevallen er ergens in het proces betaald wordt via een account die jouw persoonlijke informatie bevat, denk hier bijvoorbeeld aan dat je BCH koopt via iDeal. Dit is in veel gevallen uiteraard geen probleem. Mocht je volledig anoniem transacties willen uitvoeren dan kan je beter gebruik maken van Monero (XMR) of Verge (XVG).

Wat zijn de voordelen van Bitcoin Cash t.o.v. andere cryptovaluta?

  • Schaarste, de totale BCH oplage is gelimiteerd tot 21 miljoen stuks;
  • Decentraal, met BCH is er geen mogelijkheid tot fraude;
  • Opensource, de BCH code is openbaar, dit betekend dat een ieder de code kan inzien en verbeteren.

Wat zijn de nadelen van Bitcoin Cash t.o.v. andere cryptovaluta?

  • Niet anoniem, het is vaak mogelijk om een BCH hash te herleiden tot een identiteit;
  • Milieu onvriendelijk, het minen van BCH lijkt sterk op het minen van BTC waardoor het voor miners mogelijk is om met dezelfde apparatuur beide coins te minen. Schattingen zijn dat het minen van BTC en BCH in 2018 even veel energie per jaar kost als de totale energie consumptie van Nederland.

Wat zijn de voordelen van Bitcoin Cash t.o.v. Bitcoin?

  • Snelheid, grotere blocksize limiet zorgt voor meer transacties per minuut;
  • Goedkoper, mogelijkheid tot meer transacties per minuut dus lagere kosten;
  • Bitcoin.com, Roger Ver de eigenaar van Bitcoin.com support openlijk Bitcoin Cash op zijn platform.

Wat zijn de nadelen van Bitcoin Cash t.o.v. Bitcoin?

  • Naamsbekendheid, Bitcoin is velemalen bekender dan Bitcoin Cash;
  • Hard Fork, Bitcoin Cash is een coin split van Bitcoin. Dit zorgt ervoor dat het veelal als een kleiner broertje van Bitcoin gezien zal worden.

Veelgestelde vragen

Wat is Bitcoin Cash?
Bitcoin Cash (BCH) is een digitale valuta ontstaan vanuit een hard fork van het Bitcoin netwerk. BCH is een decentraal peer-to-peer betaalnetwerk. Met BCH kan je zonder tussenkomst van een derde partij snel en goedkoop geld overmaken.

Wat zijn de voordelen van Bitcoin Cash?
Bitcoin Cash bied snellere en goedkopere transacties dan Bitcoin, decentraal en zonder tussenkomst van een derde partij.

Wat is het verschil tussen Bitcoin Cash en Bitcoin?
Bitcoin cash is Bitcoin met een grotere blocksize limiet. Waar Bitcoin een blocksize heeft van 1MB wat gelijk staat aan 250.000 transacties per dag heeft Bitcoin Cash een blocksize van 8MB dit staat gelijk aan 2 miljoen transacties per dag. Voor gebruikers is het enige verschil dat er met BCH snellere en goedkopere transacties gemaakt kunnen worden.

Disclaimer: dit artikel is geen garantie voor de toekomst van Bitcoin Cash (BCH) of investeringsadvies, zoals altijd DYOR (do your own research) en investeer met een gezond verstand.

Wat is Bitcoin Cash?
3.2 (64.44%) 9 votes

Geef een reactie