BitConnect is verleden tijd en leert avonturiers een dure les

Het kopen en verkopen van cryptocurrency kan in een markt met hoge volatiliteit een risicovol en frustrerende bezigheid zijn. BitConnect pretendeerde hiervoor dé oplossing in huis te hebben. Een lendingplatform waarbij je geld uit kon lenen aan BitConnect om daar vervolgens dagelijks rente over te ontvangen en hiermee winst te maken in de cryptovalutamarkt. Simpel en snel geld verdienen dus. Maar zoals inmiddels bekend kon BitConnect niet aan de hoge verwachtingen voldoen. Volgens hun eigen persbericht heeft dit te maken gehad met de negatieve aandacht rondom het platform. Zo ontvingen ze maar liefst twee cease en desist orders en lagen ze meerdere malen onder vuur door zogenaamde DDos aanvallen. Naar eigen zeggen nam hierdoor het vertrouwen in BitConnect af en werd het voortbestaan van het bedrijf dusdanig bedreigd dat ze hebben besloten ermee te stoppen. De bijbehorende BitConnect Coin is tijdens deze aankondiging in een vrije val terecht gekomen. Op het hoogtepunt noteerde de munt een waarde van $400,- en op 17-01-2018 nog maar een schamele $26,-. Dit bleek nog eens extra zuur voor de investeerders die hun geld hebben uitgeleend aan BitConnect omdat zij hun ingelegde geld teruggestort kregen in de munt BCC. Een dure, maar wijze les voor alle avonturiers die in dit platform hebben geïnvesteerd.

Bekijk snel:

Wat was BitConnect?

BitConnect was een cryptocurrency en tevens lendingplatform waar o.a. de munt BCC aanschaft kon worden. De grootste aantrekkingskracht lag echter in het uitlenen van geld om daarover een spectaculaire rente te ontvangen. Het platform werd op 15 november 2016 opgericht en vestigde vanaf het begin gelijk een hoop negatieve aandacht op zich. Dit kwam voornamelijk door de torenhoge winsten die zij beloofde uit te keren. Het bedrijf is dan ook vanaf het begin door menigeen weggezet als een ponzifraude.

Wat is een ponzifraude en waarom werd BitConnect hiermee vergeleken?

Veel mensen hadden hun bedenkingen bij het platform van BitConnect omdat zij geloofde dat het hier ging om een ordinaire ponzifraude. Deze vermoedens werden gedeeld door de Texas State Securities Board waarna er een zogenaamde cease and desist order (administratieve verbodsmaatregel) ingediend werd tegen het bedrijf. De aanklager uit Texas claimde geen antwoord van BitConnect te hebben gekregen op de vraag hoe het bedrijf van plan was om alle nieuwkomers de beloofde rendementen uit te keren. Een terechte vraag zo is gebleken. Hoe kan een bedrijf dat torenhoge rendementen belooft dit ooit uitbetalen aan al haar investeerders? De vergelijking met een ponzi is snel gemaakt, maar wat is een ponzi nu exact?

Een ponzi is een methode waarbij investeerders worden opgelicht door een belegging waarbij de uitbetaalde gelden (grotendeels) worden gefinancierd door de inkomende gelden van nieuwe klanten. Een ponzi vertoont sterke overeenkomsten met het alom bekende piramidespel. Gevallen van ponzi’s en piramidespelen zullen in stand worden gehouden zolang de nieuwkomers genoeg nieuw geld inleggen om de zogenaamde ‘’winsten’’ van de hogere rangen te kunnen uitbetalen. Hoe dit exact werkt kan het best in een voorbeeld worden geschetst:

  • André (A) start in december (zogenaamd) een veelbelovend project en garandeert een rendement van 50% p/m aan de investeerders. Berry (B) en Chris (C) zijn enthousiast en melden zich aan. Ze leggen allebei €1000,- in. Dit brengt het saldo van André op: €2000,-.
  • 1 januari (maand 1): André (A) keert Berry (B) en Chris (C) hun geïnvesteerde geld en 50% rendement uit. Saldo Berry (B): €1500,-. Saldo Chris (C): €1500,-. Saldo André (A): – €1000,-.
  • 1 februari (maand 2): Berry (B) en Chris (C) vertellen aan hun vrienden dat zij winst hebben gemaakt via André (A). Demy (D), Enzo (E), Ferry (F), Guus (G) en Henk (H) schrijven zich ook in en leggen ieder €1000,- in. Tezamen goed voor €5000,-. Berry (B) en Chris (C) ontvangen ook deze maand beide hun 50% rendement. Saldo Berry (B): €2000,-. Saldo Chris (C): €2000,- Saldo André: €3000,-.
  • 1 maart (maand 3): Ook Demy (D), Enzo (E), Ferry (F), Guus (G) en Henk (H) zijn enthousiast en hebben hun best gedaan om meer vrienden zich te laten inschrijven. Dit gebeurt ook en van Iris (I) tot en met Zacharias (Z) schrijven de vrienden zich massaal in. Dit doen ze ieder met €1000,- en bij elkaar komt er zo nog eens €18000,- in het laatje. Demy (D) t/m Harold (H) krijgen ieder hun investering en maandelijkse uitkering gestort, wat gezamenlijk neer komt op €7500,-. Berry (B) en Chris (C) staan op €2500,- p.p. Het saldo van André krijgt een nu een enorme boost van €9500,- (18000 (inkomsten nieuwkomers deze maand) – 1000 (rendement voor B en C) – 7500 (investering + rendement voor D t/m H). Het totale saldo van André (A) stijgt hiermee naar: €12500,- (3000 + 9500).
  • 1 april (maand 4): Iris (I) tot en met Zacharias (Z) zien het ook wel zitten om dit door te vertellen, maar het vinden van nieuwkomers wordt steeds lastiger. Mensen vertrouwen het niet helemaal. Er ontstaat een liquiditeitstekort. Het systeem kan niet renderen als er geen nieuwkomers zijn. André (A) doekt de zaak op en verdwijnt met het grootste gedeelte van het geld. Iris (I) tot en met Zacharias (Z) zijn hun geld kwijt.

Of bovenstaand voorbeeld ook bij BitConnect het geval is geweest is nog onduidelijk. Het heeft er in elk geval veel van weg. Uiteraard zal dit nooit in een officiële verklaring te lezen zijn, maar laat dit een wijze les zijn voor degene die zich aangetrokken voelde tot het snelle en simpele geld van BitConnect.

Op 3 november 2017 plaatste de oprichter van Ethereum, Vitalik Buterin, ook al zijn bedenkingen over het platform en hij was hiermee zeker niet de enige. Wanneer leidende figuren als Vitalik hun bedenkingen uitten over een project dan zouden alle crypto alarmbellen moeten gaan rinkelen. Onderzoek zelf altijd of een project legitiem is en ga niet alleen af op wat andere mensen roepen.

vitalik-ethereum-bitconnect-ponzi

Hoe werkte BitConnect?

BitConnect faciliteerde een zelfregulerend, peer-to-peer financieel platform dat het mogelijk maakte voor gebruikers om BitConnect Coins (BCC) uit te lenen door middel van de blockchain technologie. Op het platform was het mogelijk om als investeerder je BitConnect Coins (BCC) uit te lenen aan de BitConnect trading bot.  De totale inzet van jouw belegging stond dan voor een aantal weken vast en per dag ontving je rente over je inleg. Gemiddeld keerde BitConnect zo een 1% rente per dag uit aan alle investeerders. Deze rente kwam direct beschikbaar in de BitConnect wallet en zodoende kon je er voor kiezen om dit om te zetten naar euro’s of direct weer te herinvesteren. Herinvesteerde je dit rendement dan stond dat bedrag weer voor een bepaalde periode vast. In de tijd dat jouw inzet vast stond werd het geïnvesteerde geld belegd door BitConnect (of een trading bot/ softwareprogramma van BitConnect). Je maakte in deze periode op geen enkele manier aanspraak op jouw inleg. De vraag rijst nog steeds of alle BitConnect gebruikers hun geld hebben terug gekregen. Het geïnvesteerde geld in de BitConnect Coin is in ieder geval weinig meer waard.

Zo werden investeerders aangetrokken

– Gebruiksvriendelijk platform
– Hoge rendementen

En dit waren de ‘red flags’

– Geen inzicht in het bedrijf achter het platform
– Te hoge rendementen
– Vitalik Buterin noemde het publiekelijk een ponzi
– Onduidelijkheid omtrent de bedrijfsnaam
– Cease and desist order van het Texas State Securities Board
– Cease en desist order van de North Carolina Secretary of State Securities Division
– Onder toezicht van de overheid van het Verenigd Koninkrijk
– Op veel vlakken had BitConnect sterke vergelijkenissen met een ponzi of piramidespel

Conclusie

Het team achter BitConnect heeft zich geen moment transparant opgesteld om beschuldigingen aan hun adres te ontkrachten. Met twee cease and desist orders, onduidelijkheid over de oorspronkelijke bedrijfsnaam en een hoop negatieve aandacht is er een eind gekomen aan het leningsplatform BitConnect. Wij hebben deze beleggingsoptie altijd sterk afgeraden. Het project had teveel zogenoemde ‘red flags’. Als iets te mooi klinkt om waar te zijn.. dan is het dat meestal ook. De cryptocurrency markt geeft elke dag nieuwe kansen op mooie rendementen. Een risicovol avontuur in een lendingplatform zoals BitConnect achten wij daarom niet nodig. Nogmaals, een dure, maar wijze les voor alle avonturiers die in dit platform hebben geïnvesteerd.

BitConnect is verleden tijd en leert avonturiers een dure les
4.2 (83.33%) 6 votes

Geef een reactie