Cardano (ADA) de cryptocurrency waar de wetenschap centraal staat

Cardano (ADA) cryptocurrency

Cardano (ADA) is een open source gedecentraliseerde blockchain dat zich bezig houdt met de ontwikkeling van een smart contract platform. Het Cardano team van wetenschappers en experts probeert het platform naar een solide en efficiënter niveau te brengen dan andere cryptografische projecten door een wetenschappelijke aanpak te hanteren.

Het team bestaat uit een grote groep wetenschappers op het gebied van blockchain cryptocurrency en financiële experts. Het project bevindt zich in een ver gevorderd stadium en heeft al een proof-of-stake algoritme draaien genaamd Ouroboros, dat volledig open source is. De missie van Cardano is het creëren van een open source smart contract ecosysteem met een gigantische schaalbaarheid (probleem waar de meeste blockchains tegenaan lopen) en totaal patenten vrij om open-source kunnen garanderen. Samenwerking met andere experts staat bovenaan elke Cardano agenda en is één van hun kernwaardes.

Bekijk snel:

Wat is Cardano?

Cardano, aangeduid met de ticker ADA, is niet zomaar een blockchain maar eerder een wetenschappelijk project van wetenschappers over de hele wereld. Dit maakt de ADA cryptocurrency fundamenteel sterker dan andere en domineert hij de top 10 cryptocurrencies van Coin Market Capitalization (CMC). Cardano draait op een multi-layer protocol dat geschikt is om complexe applicaties op te laten draaien, bijvoorbeeld ziekenhuisapparatuur. Deze kritieke apparaten mogen geen mankementen hebben omdat levens ervan af kunnen hangen. De drijfveer achter Cardano is het Ouroboros algoritme gebaseerd op de Haskell code die ontwikkeld is door het IOHK team. In het multi-layer protocol staan segmenten als privacy, regulatie door overheden, en snelheid centraal. Hierdoor is ADA misschien wel de eerste cryptocurrency die niet meer geheel op grijs gebied blijft opereren maar ook door overheden gehanteerd kan worden. Het biedt daardoor een gigantische toegevoegde waarde aan de maatschappij en voor de overheid. Wil je meer lezen over Cardano bekijk dan de officiële website.

The vision for Cardano is that its new style of regulated computing will bring greater financial inclusion by providing open access for all to fair financial services.

Hoe kan je Cardano (ADA) kopen?

Cardano is op dit moment alleen te koop op enkele grotere exchanges. Wij kunnen je aanraden om een Binance.com account aan te maken zodat je dar Cardano (ADA) kan kopen. Binance is de grootste maar ook meest veilige en betrouwbare cryptocurrency markt die genoeg supply heeft van de ADA coins. Daarnaast is de interface van Binance geschikt voor elke handelaar, pro en starter.

Cardano Wallet Deaedalus

Daedalus wallet Cardano (ADA)Om Cardano veilig op te kunnen slaan of te gebruiken in het smart contract ecosysteem dat het IOHK team aan het bouwen is heb je een Daedalus Wallet nodig. De ADA wallet is gratis beschikbaar gemaakt door het team en te downloaden op hun eigen website. Ze hebben ook een uitgebreide walk-through video gemaakt en laten hierin zien hoe de wallet gebruikt moet worden. Alle informatie over de Cardano wallet kan je hier vinden.

Technologie achter de ADA coin

De ADA coin is ontwikkelt om de transacties te gaan managen op het smart contract blockchain platform van Cardano. Doordat dit is gebouwd in verschillende lagen is het ecosysteem zeer flexibel en kan het makkelijk onderhouden worden met soft forks. Het ADA platform is niet in staat om zichzelf te hard forken maar wel soft forks in werking te zetten om zo de technologie te kunnen upgraden naar een nieuw level. Doordat het mogelijk is om verschillende layers toe te voegen zal de blockchain kunnen groeien en gemakkelijk geadopteerd kunnen worden door bijvoorbeeld commerciële bedrijven. Daarnaast zullen er gedecentraliseerde applicaties (dapps) draaien op de blockchain die zichzelf managen en door niemand gecontroleerd worden. Dit geeft het platform legitimiteit en zal het minder makkelijk beïnvloed kunnen worden door buitenaf.

Partnerships en het team

Zoals hierboven gemeld is Cardano een open source project maar maakt het deel uit van de Cardano Foundation die gebaseerd is in Zwitserland. Daarnaast werkt er een entiteit genaamd IOHK mee aan de ontwikkeling van de cryptocurrency. IOHK is een bedrijf dat zich focused op cryptocurrency onderzoek en dit contract voor ADA in handen heeft tot 2020. Daarnaast werken ze samen met Emurgo, een bedrijf dat investeert in start-ups en helpt bij het implementeren van het commerciële aspect van de ADA coin.

Wat zijn de voordelen van Cardano?

  • Platform is een open source ecosysteem gedreven door wetenschappers en experts in de crypto markt
  • Door de verschillende lagen van het blockchain protocol zal het makkelijk zijn om het platform uit te bereiden naar nieuwe markten
  • Privacy is gewaarborgd maar overheden en regulators kunnen toch waarnemend meekijken naar transacties indien nodig
  • Kritieke processen kunnen gewaarborgd worden door Cardano waardoor de toepasbaarheid klaar is voor massa-adoptie in bijna elk marktsegment
  • Schaalbaarheid is één van de grote voordelen van Cardano en vooral handig voor financiële instellingen (denk aan aantal transacties wat door het Internet of Things nog veel meer gaat worden in de toekomst)
  • Accessibility is één van hun kernwaardes waardoor massa-adoptie haalbaar moet blijven

Wat zijn de nadelen van Cardano?

  • Commerciële waarde is minder prominent aanwezig dan bij andere cryptocurrencies omdat ADA ontwikkelt is vanuit een wetenschappelijk oogpunt
  • Overheden en regulators zullen invloed kunnen uitoefenen op de blockchain
  • Andere coins zoals NEO, ETH, IOTA, Waves zijn verder met het uitbouwen van hun framework voor een werkend platform

De roadmap

Op dit moment is het mainnet van Cardano gelanceerd en staat er een grote update gepland voor het decentraliseren van het platform. Hierdoor zal het mogelijk zijn om in ADA te ruilen en uiteindelijk de smart contracts te gaan aandrijven. Vanuit hier zal de ontwikkeling zich focussen op multisignature handtekeningen, stabiele schaalbare wallet, een incentive plan om stakeholders te belonen om een full node te draaien in het protocol. Daarnaast zal er gekeken worden naar quantum resistant signatures om hacken tegen te gaan. Maar voor een volledige up-to-date roadmap van Cardano verwijzen wij je graag door naar hun eigen website.

De concurrentie van de ADA cryptocurrency

Cardano is net als Bitcoin (BTC), Ethereum (ETH), NEO (NEO), Waves (WAVES), Stratis (STRAT), IOTA (MIOTA) en andere grotere cryptocurrencies een platform waarmee andere crypto’s kunnen communiceren. Het is de bedoeling om schaalbaar en toegankelijk te zijn voor nieuwe projecten. Helaas is de belangrijkste concurrentie wel al een stap verder met het verwerkelijken van een werkend smart-contract platform.

FAQ over Cardano

Hoeveel ADA coins zijn er?
Er zijn 25.927.070.538 ADA coins beschikbaar die niet minable zijn zoals Bitcoin of Ethereum bijvoorbeeld.

Wat is Cardano’s voornaamste unique selling point(USP)?
Cardano’s USP is dat het een open source blockchain project is dat ontwikkeld wordt door wetenschappers en experts in de cryptografische markt.

Waar kan je Cardano kopen?
Cardano kan je op enkele grote exchanges kopen. Wij kunnen Binance.com aanraden als betrouwbare exchange.

Waar kan je Cardano opslaan?
De ADA coin kun je opslaan op de Daedalus wallet die gratis te gebruiken en te downloaden is via hun eigen website.

Wanneer is Cardano toepasbaar voor massa-adoptie?
Dit is een lastige vraag omdat de roadmap op de website geen exacte data aangeeft van releases. Dit komt omdat het team eerst alles grondig wilt testen voordat het live gaat. Wel geeft het team elke 30 dagen een uitgebreide update over hun werkzaamheden.

Informatie video over Cardano

Andere interessante cryptocurrencies die gesteund worden door veel user cases
VeChain, Red Pulse en Dragonchain.

Officiële communicatie kanalen


Disclaimer: dit artikel is geen garantie voor de toekomst van Cardano (ADA) of investeringsadvies, zoals altijd DYOR (do your own research) en investeer met een gezond verstand.

Cardano (ADA) de cryptocurrency waar de wetenschap centraal staat
4.9 (97.5%) 8 votes

Geef een reactie