WaBi

Of het nu gaat om kleding, parfum, horloges of andere producten, bijna iedereen heeft weleens te maken gehad met namaakgoederen. Nepartikelen en namaakproducten zijn dan ook een groot probleem. Het probleem is zelfs zo groot dat er jaarlijks wereldwijd voor zo’n 461 miljard dollar aan namaakgoederen wordt geïmporteerd.

Namaak lijkt in sommige gevallen vrij onschuldig, maar het is veel meer dan een geldkwestie alleen. Neem de voedselindustrie maar eens als voorbeeld waarbij het consumeren van producten waarmee gesjoemeld is directe gevolgen op de gezondheid kan hebben.

In China zijn in de afgelopen jaren meerdere incidenten geweest waarbij de voedselveiligheid in het geding kwam. Twee voorbeelden die er enorm uitspringen, en ook de ernst van het probleem goed weergeven zijn de incidenten uit 2004 en 2008 met babymelkpoeder.

Het incident in 2004 betrof een grote hoeveelheid namaak babymelkpoeder die slechts 6% van de vitaminen, mineralen en proteïnen die een baby nodig heeft. Als gevolg hiervan overleden destijds minstens 63 baby’s. Later, in 2008, was het wederom raak met babymelkpoeder. Ditmaal bleek babymelkpoeder aangelegd te zijn met kunsthars. Als gevolg van een te hoge dosis melanine kwamen zes baby’s om het leven en moesten nog eens 300.000 baby’s en peuters met nierklachten opgenomen of behandeld worden.

China is verantwoordelijk voor zo’n 60% van de wereldwijde markt voor namaakgoederen en in de afgelopen tien jaar is er jaarlijks nog steeds een groei van 20% van de inbeslagnames van namaakgoederen.

WaBi richt zich dan ook op om een heel belangrijk probleem op te lossen en focust zich in eerste instantie op de Chinese markt met producten waarbij de consumentenveiligheid centraal staat.

Wat is WaBi?

Simpel gezegd is WaBi een op blockchain gebaseerd loyaliteitsprogramma voor veilige producten van Walimai. Om goed te begrijpen waarom WaBi, en de WaBi coin, meer is dan alleen een loyaliteitsprogramma is het belangrijk om meer te weten over Walimai.

Walimai

Walimai is het bedrijf dat zich middels RFID labels op producten richt op de veiligheid en echtheid van producten. Met veilige RFID labels en een mobiele app waarmee de RFID labels gescand kunnen worden probeert Walimai dan ook namaakgoederen en nepproducten, en eventuele gevolgen hiervan, tegen te gaan. De focus van Walimai ligt in eerste instantie op consumentenveiligheid. Gezien de incidenten eerder in China met babyvoeding , babymelkpoeder en alcohol is het dan ook niet gek dat Walimai met deze productgroepen begonnen is. De keuze voor deze productgroepen zorgt er ook voor dat er gehoor wordt gegeven aan de vraag vanuit consumenten naar veilige producten. Dit geeft het bedrijf, én de geboden oplossing, direct bestaansrecht.

Walimai richt zich met veilige producten en de WaBi coin op de consument en niet op de sector als geheel. Zij benaderen het probleem vanuit een ander standpunt dan bijvoorbeeld concurrenten Walton (WTC) en VeChain (VET) dit doen.

De RFID labels die Walimai gebruikt zijn stevig genoeg om transport eenvoudig te overleven. Ze zijn echter ook fragiel genoeg dat wanneer er wordt geprobeerd om met de producten te sjoemelen dat de RFID labels onleesbaar worden voor de app. Is een RFID label onleesbaar geworden dan geeft dit eigenlijk direct aan dat de oorsprong, inhoud en kwaliteit, en daarmee de algehele veiligheid van het product niet gegarandeerd kan worden door Walimai. Het RFID label is immers beschadigd of verbroken.

Dat Walimai veilige RFID labels en een werkende app voor consumenten heeft doet de WaBi token vrij overbodig klinken, het tegendeel is echter waar.

WaBi

Wanneer de oorsprong en veiligheid van fysieke producten beschermd moet worden tegen gesjoemel en namaak dan is de blockchain alleen geen oplossing. Er is dan een koppeling nodig tussen het fysieke product en de digitale identiteit van het fysieke product. Dit is dan ook waar de WaBi token belangrijk wordt.

De echtheid en veiligheid van producten kan door consumenten namelijk alleen geverifieerd worden wanneer het RFID label van Walimai wordt gescand. Scant niemand in de winkel een label dan wordt de digitale identiteit van een product nooit gecontroleerd met de waarden (het versleutelde unieke identificatienummer, de dynamische code en de geografische gegevens) die het product zou moeten hebben. Wanneer producten niet door consumenten worden gescand dan biedt dit kansen voor producenten van namaakgoederen om deze tussen de veilige goederen in omloop te brengen. Het veilige netwerk wordt bij een gebrek aan controle immers vatbaar voor misbruik. Dit klinkt logisch, maar WaBi zorgt er in dit geval voor dat consumenten een extra motivatie hebben om het RFID label te scannen en daarmee het netwerk te beveiligen. Ze worden er, als onderdeel van het loyaliteitsprogramma, immers voor beloond met WaBi wanneer ze een product scannen.

Het scannen van het RFID label van Walimai producten is belangrijk voor de beveiliging van het netwerk, mede daarom wordt dit beloond met WaBi tokens. Je kunt dus zeggen dat het beveiligen van het netwerk door middel van het scannen van producten gelijkstaat aan het minen van WaBi.

Hoe WaBi en Walimai in praktijk werken:

 • In de supply chain – Het Walimai RFID label wordt op een aangewezen plek in de supply chain aangebracht. Dit zorgt ervoor dat het fysieke product wordt gekoppeld aan zijn digitale identiteit in de cloud. Het label bevat:
  1. Versleuteld uniek identificatienummer
  2. Dynamische code
  3. Geografische gegevens
 • In de winkel – Producten met het Walimai label worden op locatie verkocht waar klanten deze kunnen scannen om de echtheid en veiligheid te verifiëren.
  1. Consumenten scannen het RFID label met de mobiele app. De app leest het identificatienummer, de dynamische code en de geografische gegevens uit en controleert deze met de informatie in de cloud.
  2. Het resultaat van de scan wordt binnen enkele seconden aan de klant getoond.
  3. De dynamische code wordt na de scan aangepast en geüpdatet in zowel de cloud als op het RFID label.
 • Na een scan – Wanneer klanten in de winkel een RFID label scannen met de Walimai app.
  1. De data van scans door consumenten worden gecheckt met de actuele gegevens in de cloud
  2. De digitale en fysieke identiteit van producten worden constant geüpdatet en gesynchroniseerd

WaBi kopen

WaBi is op het moment van schrijven op verschillende plekken te koop. Binance.com is veruit de makkelijkste en meest veilige plek om de WaBi coin aan te schaffen. Het volume is hier groot wat wil zeggen dat er genoeg vraag en aanbod is om de munt te kopen of te verkopen. Daarnaast kun je WaBi op Binance verhandelen tegen drie verschillende cryptovaluta Bitcoin (BTC), Ether (ETH) of Binance Coin (BNB).

WaBi kopen maar weet je niet hoe en waar je moet beginnen > bekijk dan het handige stappenplan in het artikel ‘cryptocurreny kopen

WaBi wallet

WaBi is een erc20 token op de Ethereum blockchain. Het is dan ook mogelijk om WaBi tokens veilig te bewaren in iedere Ether wallet die erc20 tokens ondersteunt. Een goed voorbeeld van een veilige en makkelijk te gebruiken wallet is My Ether Wallet (MEW). MEW is daarnaast geschikt om te gebruiken met bekende hardware wallets van de merken Ledger (Ledger Nano S) en TREZOR.

Voordelen

 • Lost een groot en wereldwijd probleem van namaakgoederen op
 • Walimai beschikt over een werkend product
 • Starten met consumentenveiligheid zorgt voor snellere adoptie
 • Veel groeipotentie in uiteenlopende sectoren

Nadelen

 • Walimai is voornamelijk op het moment vooral actief in China, waar een groter risico op strikte regulatie is met betrekking tot cryptovaluta

WaBi roadmap

Het belangrijkste deel van de technologie achter de veilige RFID labels van Walimai en de WaBi coin is inmiddels ontwikkeld. Dit maakt dat de WaBi roadmap niet veel spannende technologische ontwikkelingen meer bevat en dat deze meer gericht is op adoptie en uitbreiding van producten en productgroepen.

 • 2018 – Start van partnerships met producenten en distributeurs van babyvoeding en alcohol
 • 2018 – Aanpassen van Walimai technologie voor de farmaceutische industrie
 • 2019 – Uitbreiden gebruik WaBi
  1. Loyaliteitsprogramma’s per producent
  2. Partnerships met verzekeringsbedrijven
  3. Productverzekeringen

Veelgestelde vragen

Hoeveel WABI coins zijn er?
Het maximum aantal WaBi coins is gelimiteerd op 100.000.000 (100 miljoen). Van deze 100 miljoen WaBi coins zijn er momenteel zo’n 45.248.033 (ruim 45 miljoen) in omloop.

Waar kun je WABI kopen?
WaBi is te koop op Binance.com.

Waar kun je WABI bewaren?
Je kunt WaBi bewaren op iedere erc20 compatible wallet zoals My Ether Wallet (MEW) welke erg veilig is wanneer je deze met een Ledger Nano S of TREZOR hardware wallet gebruikt.

Hoe kun je op de hoogte blijven van WaBi?
Je kunt op verschillende manieren op de hoogte blijven van de ontwikkelingen rondom WaBi en Walimai. Officiële kanalen zijn:

 • WaBi Website
 • Walimai website
 • One pager
 • Whitepaper
 • Twitter
 • Medium
 • Telegram chat (Engels)
 • Telegram channel (Engels)
 • Bitcointalk
 • Facebook
 • Reddit
 • Slack

Disclaimer: dit artikel is geen garantie voor de toekomst van WaBi (WABI) of investeringsadvies, zoals altijd DYOR (do your own research) en investeer met een gezond verstand.

WaBi
5 (100%) 4 votes

Geef een reactie